Feestdagen of vreesdagen? 5 kerst ervaringen. Welke past bij jou?

 

 

Het is weer kerst. Voor een deel van de Nederlanders is dit de mooiste tijd van het jaar. En voor een ander deel is het vooral een tijd van stress, verplichtingen, of zelfs eenzaamheid. Zo vertelde een vriendin die arts is dat het elk jaar rond de kerst extra druk is op de psychiatrische afdelingen van de ziekenhuizen. Ik ben met verschillende mensen in gesprek gegaan om dit eens te onderzoeken. Wat doet kerst met ons? Hier zijn vijf verschillende kerst ervaringen uitgekomen.

1) Het mag elke dag wel kerst zijn! Je vindt kerst geweldig. Je mag helemaal uitpakken met koken en met luxe cadeaus onder de kerstboom. Je hebt je huis allang helemaal versierd (nog net gewacht tot Sinterklaas het land uit is) en kijkt uit naar een paar dagen samen zijn met familie. Heerlijk!

 

2) Doe ik het wel goed genoeg? Het idee van kerst vind jij heel aantrekkelijk. Met z’n allen aan een lange tafel de meest heerlijke gerechten eten (die jij eigenhandig hebt gekookt). Iedereen ziet er mooi uit en heeft de tijd van z’n leven. Maak dit perfecte plaatje maar eens waar! En dat in je eentje. Want waarschijnlijk maakt het de rest van de familie allemaal niet zoveel uit. Perfectionisme is een grote stressfactor. 

 

3) Kerst? Hè gatsie, verplichtingen! Voor jou is kerst vooral een rondje verplicht door het hele land haasten. Je hoort overal aanwezig te zijn. En natuurlijk in je nette panty of kerstpak, want dat vindt oma zo leuk. Het woord ‘moeten’ zal bij jou waarschijnlijk veel voorkomen deze dagen. Ook al zou je het op elk ander moment van het jaar best gezellig vinden, het “moeten” zorgt voor weerstand en stress. Het gevoel eigen keuzes te kunnen maken is een belangrijke behoefte, die nu niet vervuld wordt.

 

4) Familieleden die ik liever vermijd. Misschien dat het je de rest van het jaar lukt om ze te ontlopen. Met kerst heb je het gevoel dat je er niet omheen kan. Het samen zijn met familie kan vervelende oude patronen naar boven halen. Het is heel gemakkelijk om terug getrokken te worden in patronen en familiewaarden die eigenlijk niet meer bij jou passen. Dit kan een heel vervelend gevoel oproepen, misschien wel alsof je jezelf kwijt raakt..

 

5) Kerst maakt mij eenzaam. Dit is helemaal geen gek gevoel rond deze tijd van het jaar waarin het een en al kerst is wat de (kerst)klok slaat. Het zou heel goed kunnen dat jij je de rest van het jaar helemaal niet eenzaam voelt. Maar op dit moment wordt dit gevoel opgelegd aan iedereen die niet aan het perfecte kerstplaatje voldoet. Elke reclame, film of kerstlied dat voorbij komt schetst het beeld dat je ‘alleen’ bent als je niet met je hele familie bij elkaar komt. Zo moet je dit wel gaan geloven, terwijl het natuurlijk niet echt waar is. Sterker nog, er zullen een heleboel jaloerse mensen zijn als ze horen dat jij niet het hele land door hoeft om aan je verplichtingen te voldoen. Misschien dat ze dit alleen niet durven te zeggen. 

 

De mensen die tevreden zijn met hun kerstplannen hebben allemaal één ding gemeen. Ze staan achter de keuze die ze maken. Wat ze dan ook gaan doen en of ze dat nou leuk vinden of niet, ze hebben er bewust voor gekozen. En dat geeft ze een gevoel van rust. Probeer dus bij jezelf te blijven en vanuit daar je plannen te maken, dat scheelt een hoop stress.

Reactie schrijven

Commentaren: 0